Misschien kon je het al raden, tractors zijn niet meer weg te denken in de landbouw.
Denk jij er ook over na om een tractor te kopen, maar je hebt nog geen idee welk model of merk je moet aanschaffen. Na deze blog weet je alles over tractors en de historie ervan.

De geschiedenis

Tractoren werden populair aan het eind van de negentiende eeuw. Tractoren werden aangedreven door stoommachines. In de twintigste eeuw werden ze overgeschakeld op verbrandingsmotoren. Omdat kerosine een veel hogere ontstekingstemperatuur heeft dan benzine, kunnen deze soort tractoren, als de motor koud is, alleen maar gestart worden op benzine. Als de motor op temperatuur is, mag je deze pas overschakelen op petroleum.

Twee onafscheidelijke eenheden, zo kan je het wel noemen. De landbouwer en zijn tractor. Van 1904 tot aan de tweede wereldoorlog laat de agrarische sector zich langzaam verleiden door de kracht van gemotoriseerde pk’s. Na de tweede wereldoorlog had de tractor echt zijn doorbraak, het trekpaard werd ingeruild.

De tractoren van tegenwoordig hebben een veel luxere uitvoering dan vroeger. Vroeger had de tractor nog geen hydrauliek, hierdoor ging het sturen veel moeizamer.
Dankzij satellieten krijgt de boer tegenwoordig bij het werk op het land nauwkeurig door waar hij moet bemesten en bespuiten, hierdoor kan de boer vandaag de dag milieuvriendelijker werken.

De tractor

Je wilt een tractor kopen, alleen weet niet zo goed hoe deze werkt. Een tractor of trekker is een voertuig dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in de landbouw, maar ook voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Over het algemeen zijn de achterwielen groter dan de voorwielen. Dit hoeft overigens niet bij alle tractoren zo te zijn. Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van extra brede banden, om de druk te verminderen. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een tractor. Het hangt af van waar je de tractor voor gaat gebruiken. Achter een tractor kan een wagen of landbouwwerktuig worden gekoppeld. De koppeling behoort zich lager dan de achteras te bevinden. Achter de tractor kunnen allerlei landbouwwerktuigen worden gekoppeld, waarmee kan worden geploegd, gezaaid, bemest en geoogst kan worden.

Jouw ideale tractor

Er is een hoog aanbod van tweedehands tractoren. Waar kijk je nou eigenlijk naar als je er een gaat aanschaffen? Er zijn verschillende soorten merken, zoals New Holland, Ford, John Deere en Massey Ferguson. De meeste tractors lopen op diesel, en deze zal je dan ook het meeste vinden. De prijzen variëren van de 7 duizend euro tot maar liefst 50 duizend euro.

Ze zijn niet meer weg te denken!