Als ouder is het kiezen van de baby naam een van de moeilijkste taken. Je kiest voor je kindje een belangrijk stuk van zijn of haar identiteit. Het kiezen van een naam is dan ook vaak een proces waar ouders lang over doen. In deze blog delen we tips waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste naam.

Internationaal

Je bent het niet verplicht, maar het kan handig zijn om bij het kiezen van leuke babynamen, rekening te houden met hoe het internationaal klinkt. De kans is groot dat jouw kindje in aanraking komt met mensen uit andere landen of dat hij of zij zelf regelmatig in het buitenland te vinden is. Het is dan heel fijn dat de naam universeel uit te spreken is. Dit voorkomt een hoop gedoe voor je kindje later. Steeds meer babynamen in de top 25 hebben een internationaal karakter. Hier kun je dus zeker inspiratie uithalen.

Gekke rijmwoorden

Niemand gunt het zijn kind om gepest te worden. Daarom kan het handig zijn om bij het bedenken van de baby naam ook rekening te houden met rijmwoorden of vervoegingen die voer zijn voor pesters. Probeer zelf een lijst te maken van gekke rijmwoorden of vervoegingen en kijk of hier woorden bij zitten die ongepast zijn of raar.

Legale naam

Een voornaam hoeft niet aan heel veel eisen te voldoen, maar er zijn namen die afgekeurd worden door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zo mag een voornaam niet lijken op een achternaam. Je kindje Jansen noemen, mag dus niet. Daarnaast mag een naam niet aanstootgevend of ongepast zijn. Ongepast is hierbij een grijs gebied, want wanneer is een naam ongepast? Dit bepaalt de ambtenaar van de burgerlijke stand en is dus per persoon verschillend.

Oefenen

Als ouder weet je dat je de rest van je leven de naam van je kindje zult uitspreken. Oefen daarom regelmatig op de naam. Hoe klinkt de naam als je hem snel zegt? Hoe klinkt de naam als je boos bent? Welke afkortingen zijn er mogelijk? En bovendien: ben je de naam niet zat als je hem een aantal maanden naar elkaar uitspreekt? Geef jezelf en je partner de tijd om aan de naam te wennen en goed te voelen of de naam bij jullie kindje past.

Zijn jullie niet zeker van een naam? Dan kun je ook wachten totdat je kindje geboren is. Je ziet en voelt dan vanzelf welke naam er bij dit kindje past. Er zijn ook ouders die helemaal geen naam kiezen voor de geboorte en pas na de geboorte beslissen aan de hand van het karakter van de baby. Je moet binnen drie dagen na de geboorteaangifte doen, dus je hebt ook na de bevalling nog een paar dagen tijd om over een naam na te denken.

Hoe kies je de juiste babynaam?