Houd jij van rust en regelmaat, en verander je liever niet te vaak iets in je leven? Ben je snel geneigd om iets wat goed bevalt zo te houden, of neem je juist liever een beetje risico? Ben je er juist dol op om nieuwe dingen te ontdekken, ook als dat betekent dat er wel eens een tegenvaller tussen kan zitten? Welk type je ook bent, als het om wijn gaat ben je eigenlijk nooit klaar met ontdekken.

Wat vind je lekker?

Eens een andere wijn drinken dan je gewend bent. Een goede keuze. Want al bevalt de wijn die je iedere keer uit automatisme voor jezelf koopt of bestelt bij een restaurant je misschien prima, er zijn misschien wel veel meer soorten die je net zo lekker of misschien zelfs lekkerder vindt. Houd je het steeds bij het oude ga je deze nooit ontdekken, en zeg nou zelf, dat is best zonde, toch?

Eens een nieuwe wijn proberen betekent niet dat je meteen iets heel anders hoeft te nemen dan je normaal drink, dan wat je heel erg lekker vindt. Nee, het fijne aan wijn is juist dat je vrij makkelijk voort kunt borduren op iets waarvan je al weet dat je het lekker vindt. Drink je bijvoorbeeld graag een bepaalde Bordeaux wijn? Dan kun je eens iets nieuws proberen door eens een andere wijn uit dezelfde streek te proberen. Een druif die in hetzelfde gebied wordt geoogst, maar van een ander ras afkomstig is heeft altijd wat kenmerken die je zal herkennen uit de wijn die je kent, maar tegelijk andere smaaktonen om je toch te verrassen.

Andersom kan het ook. Dan kijk je naar het druivenras van de wijn die je lekker vindt, en ga je op zoek naar hetzelfde ras, maar dan uit een ander land of een andere streek. Een Bourgogne wijn van een bepaalde druif kan heel anders smaken dan wanneer dezelfde druif op een heel andere plek is gerijpt.

Je smaak kan ook veranderen

Eens een andere wijn proberen is niet alleen een goed idee als je ervan houdt om iets nieuws te proberen en steeds weer nieuwe ontdekkingen te doen. Het is ook goed om erachter te komen of je smaak in de loop der jaren misschien veranderd is. Vind jij nu nog precies hetzelfde lekker als 20 jaar geleden? De kans is groot dat daar best wat veranderingen zijn ontstaan. Dat kan ook goed gelden voor de wijn die het best bij je past. Probeer dus regelmatig eens wat anders uit, het kan zomaar zo zijn dat een wijn die je jaren geleden helemaal niet zo goed smaakte nu opeens je favoriet wordt.

Eens een andere wijn proberen? Er is genoeg keuze!