Sta jij regelmatig op de weegschaal? Jezelf dagelijks of zelfs wekelijks wegen is over het algemeen niet nodig, zo snel schommelt een gewicht doorgaans niet. De ene dag zal je wat meer wegen dan de andere, dat is de normaalste zaak van de wereld. Het is echter wel verstandig om een beetje vinger aan de pols te houden, als het om je gewicht gaat. Zo ontdek je op tijd wanneer je toch echt blijvend lijkt aan te komen, en kun je hier iets aan doen voor je daar last van krijgt.

Houd het een beetje in de gaten

Heb je weleens een periode gehad waarin je iedere dag op de weegschaal stond? Dan weet je dat je gewicht tussen de dagen best wat kan fluctueren. Dan eens een kilo erbij, dan opeens twee eraf… Vaak heeft dat te maken met hoe zwaar je de dag ervoor gegeten hebt, en of je bijvoorbeeld net wat meer vocht vasthoudt dan de dag ervoor. Ben je op een ochtend opeens een kilo lichter dan de dag ervoor, dan kun je niet zomaar stellen dat je bent afgevallen. De kans is groot dat die kilo er de dag erna gewoon weer aan zit.

Je gewicht een beetje monitoren is echter wel verstandig. Dat doe je niet iedere dag, maar bijvoorbeeld eens in de maand. Merk je drie of vier maanden op rij dat je steeds een kilo zwaarder bent dan de maand ervoor, dan kun je wel echt stellen dat je aan het aankomen bent. Even je BMI berekenen, en kijken of je niet te zwaar aan het worden bent, is dan verstandig. Ben je te zwaar, of zwaarder dan je zou willen zijn? Dan is het zaak om hier iets aan te doen. Iedere maand een kilo erbij, dat kan gedurende een jaar al aardig oplopen, laat staan tijdens je hele leven. Je eetpatroon aanpassen en/of meer gaan bewegen is dan wel aan te raden.

Een gezonde levensstijl als vervanging van een dieet

Ben je maand na maand een kilo aangekomen? Dan is het goed om deze ook maand na maand proberen kwijt te raken. Natuurlijk, je kunt een streng dieet volgen waardoor je die paar kilo misschien binnen een paar weken weer kwijt bent. Er wat meer de tijd voor nemen, gezond afvallen, is echter meer aan te raden. Dat doe je namelijk door niet eventjes heel weinig te eten, maar door structureel een wat gezonder eetpatroon aan te wennen. Liefst in combinatie met wat extra beweging. Op deze manier raak je de overtollige kilo’s namelijk vanzelf weer kwijt, op een gezond tempo, maar voorkom je ook dat deze er een paar maanden later weer bij zitten. Wel zo verstandig.

Elke maand een kilo erbij of juist eraf?