Mensen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hebben moeite met concentratie, afleidbaarheid, zijn druk en onrustig (hyperactief), handelen vaak spontaan zonder hier vooraf over na te denken (impulsiviteit). Hyperactiviteit herken je bijvoorbeeld aan het onvermogen om stil te blijven zitten. Iemand met ADHD wiebelt, staat vaak op of praat luidruchtig. Bij impulsiviteit doe je vaak dingen zonder er goed bij na te denken. Voorbeelden hiervan zijn: spreken voordat je nadenkt, voorwerpen kopen die je al hebt of die zelfs niet nodig zijn, ongewild in een gevecht raken en overmatig drinken. 

Men spreekt van ADHD wanneer de problemen al voor het 12e jaar aanwezig waren. Bovendien is ADHD een lastige stoornis om te diagnosticeren. Adhd behandeling info aanvragen kan helpend zijn wanneer er sprake is van meerdere symptomen. 

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is moeilijk te diagnosticeren en te verklaren. Dit komt doordat volwassenen met ADHD vaak een andere diagnose krijgen, zoals een burn-out of een depressie. Ook kunnen problemen in relaties met anderen voorrang krijgen.  Daarnaast kan in de volwassenheid de lichamelijke rusteloosheid zijn afgenomen of zelfs helemaal zijn verdwenen. Wanneer dit het geval is, is de link met ADHD moeilijker te leggen. 

Andere symptomen die bij mensen met ADHD kunnen voorkomen, zijn: moeite hebben om de financiën te beheren, conflicten krijgen met mensen in machtsposities en de neiging hebben om snel van baan te wisselen. 

ADHD is voor een groot deel erfelijk, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van ADHD. Denk hierbij aan iemand die te vroeg geboren is of de omgeving waarin iemand opgroeit. ADHD-symptomen laten zich voor het eerst in de kindertijd zien, hoewel ADHD ook voorkomt en wordt gediagnosticeerd in de volwassenheid.

Vrouwen vertonen minder vaak symptomen van hyperactiviteit

Omdat vrouwen minder vaak symptomen van hyperactiviteit vertonen, is het stellen van de diagnose ADHD bij vrouwen een stuk lastiger. Daarom is het een goed idee om een afspraak met een psycholoog te maken. Wanneer je denkt dat je ADHD hebt, kun je advies vragen aan een psycholoog in Utrecht, maar ook een psycholoog binnen Maastricht kan je hierbij helpen. 

Hoewel veel mensen soms worstelen met geduld, kan een grote mate van ongeduld wijzen op ADHD. Iemand met ADHD heeft bijvoorbeeld vaak moeite om geduldig te wachten. Ook kan ongeduld ervoor zorgen dat iemand zich ongepast gedraagt of dingen zegt die op dat moment niet gepast zijn. 

Prikkelverwerking

Het probleem van ADHD zit ‘m eigenlijk in de prikkelverwerking. Ieder mens krijgt elke dag miljarden prikkels binnen via de zintuigen: dingen die je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Daarnaast zendt het lichaam eveneens innerlijke prikkels uit, zoals een gevoel van trek hebben, gedachten en emoties. 

We kunnen onmogelijk al die prikkels bewust ervaren en daarom filteren onze hersenen de belangrijkste prikkels uit deze stroom van prikkels. Bij ADHD werkt die filter anders, waardoor er vaak te veel prikkels doorkomen. Hierdoor raken mensen overprikkeld en als gevolg daarvan, kan iemand moeite hebben met concentreren. Soms laat dit filter ook te weinig prikkels door en raakt iemand onderprikkeld. Het gevolg hiervan is dat iemand steeds drukker wordt. 

Moeite met emoties

Iemand met ADHD kan het moeilijk vinden om zijn emoties te regelen en te beheersen. Wanneer iemand overprikkeld is, worden emoties snel teveel. Het beheersen van emoties vraagt veel van de hersenen, waardoor mensen woedeaanvallen, huilbuien en emotionele uitbarstingen krijgen. 

Vergeetachtigheid

Moeite hebben met het onthouden van belangrijke data, verantwoordelijkheden nemen of vergeten waar je spullen hebt neergelegd, kan een teken zijn van vergeetachtigheid die hoort bij ADHD. Personen met ADHD hebben soms moeite met zowel het korte- als het langetermijngeheugen. Dit kan voor de persoon in kwestie en de omgeving frustrerend zijn. 

Afleidbaarheid

Wie snel afgeleid is, kan moeite hebben om activiteiten te voltooien, zoals het volgen van een recept, het afmaken van een opdracht of het halen van een deadline. Iedereen heeft hier wel eens last van, maar iemand met ADHD heeft hier veel meer last van. Dit kan leiden tot problemen. 

Prikkelbaarheid

Iemand met ADHD kan zich rusteloos voelen of er zenuwachtig uitzien. Omdat het volhouden van een taak en het blijven zitten zo moeilijk is, is het inlassen van pauzes een goed idee. Op deze manier kan iemand met ADHD toch een project of activiteit afmaken.

 

Hoe herken je de symptomen van ADHD?