Nederland is een land waar hoge kwaliteit internettoegang vanzelfsprekend is. In feite zijn er verschillende soorten internetverbindingen beschikbaar in Nederland, waaronder ADSL, kabel en glasvezel. Deze verbindingen hebben hun eigen unieke voordelen. Hieronder leggen we deze voordelen uit, zodat je kunt bepalen welke verbinding het beste bij je past.

ADSL

ADSL is de meest voorkomende vorm van internetverbinding in Nederland. Het maakt gebruik van de bestaande telefoonlijnen om een ‚Äč‚Äčinternetverbinding te leveren. ADSL is ideaal voor huishoudens die regelmatig internet gebruiken, maar niet veel data downloaden of online spelen.

Kabel

Kabelinternet is sneller dan ADSL en wordt daarom steeds vaker gebruikt. Het maakt gebruik van de kabel-tv-lijnen om een internetverbinding te leveren. Kabelinternet is ideaal voor huishoudens die regelmatig online spelen of veel data downloaden. Ziggo is de enige kabelinternetaanbieder in Nederland. Ziggo voert de laatste tijd veel werkzaamheden uit om meer ruimte op de kabel vrij te maken voor sneller internet. Zo stoppen ze binnenkort met het leveren van radio via de kabel. Dit moet extra ruimte bieden om een nog hogere snelheid te kunnen halen.

Glasvezel

Glasvezel is de snelste en meest betrouwbare internetverbinding die momenteel beschikbaar is. Het maakt gebruik van optische vezels die data over lange afstand kunnen verzenden. Glasvezel is ideaal voor huishoudens die intensief gebruik maken van internet. Denk hierbij aan huishoudens waar veel online gespeeld wordt of waar regelmatig grote bestanden worden gedownload. Glasvezel is nog niet overal in Nederland beschikbaar. Wel zijn er steeds meer aanbieders die glasvezel aanbieden. KPN is op dit moment de grootste aanbieder van glasvezel in Nederland.

Wanneer je kiest voor een abonnement met kabel of glasvezel, moet je weten dat deze altijd via de kabel van KPN worden geleverd. Dit betekent dat je een KPN-router in huis moet hebben. KPN is de enige aanbieder van kabel- en glasvezelinternet in Nederland.

Wat is het verschil tussen download en upload snelheid?

Downloadsnelheid is de snelheid waarmee bestanden van het internet naar je computer worden getransporteerd. Uploadsnelheid is de snelheid waarmee bestanden van je computer naar het internet worden getransporteerd. Deze snelheden zijn niet hetzelfde. De downloadsnelheid is over het algemeen hoger dan de uploadsnelheid. Dit is omdat we meer data van het internet downloaden (bijvoorbeeld video's, foto's en bestanden) dan dat we uploaden (bijvoorbeeld e-mails en foto's).

Wat betekent de snelheid Mbit?

De snelheid van een internetverbinding wordt uitgedrukt in megabits per seconde, of Mbit/s. Dit is de maximale hoeveelheid data die per seconde kan worden verzonden of ontvangen. Hoe hoger de snelheid, hoe meer data je kunt verzenden of ontvangen.

Betaal niet te veel

Om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt voor je internetverbinding, is het verstandig om internet vergelijken bij verschillende aanbieders. Op deze manier kun je de beste deal vinden voor je situatie. Vaak hebben verschillende aanbieders acties lopen zodat je de eerste 6 maanden 50% korting krijgt, of soms gratis producten krijgt. Dit kan heel erg voordelig zijn. Bij een internet vergelijker kan je direct zien wat de voordelen zijn en zo uitrekenen of dit ook betrekking heeft op jouw situatie!

alles over internet