Zo pak je een social media verslaving aan

0
763

Tegenwoordig is online niet meer weg te denken en iedereen is hier dagelijks mee bezig. Zowel zakelijk als privé gebruiken mensen het internet voor van alles en dit heeft ervoor gezorgd dat de wereld zich razendsnel ontwikkelt. Facebook, Instagram, Snapchat, veel mensen kunnen eigenlijk niet meer zonder. En daar ligt ook een gevaar op de loer, want wat nou als je zoveel online actief bent dat je bijna niet meer toekomt aan andere dingen? Zonder dat mensen het vaak weten vertonen ze de symptomen van een social media verslaving. Bij het gebruik van social media komt dopamine vrij in onze hersenen. Dit stofje zorgt voor het ontwikkelen van een verslaving en wordt in stand gehouden door het gebruik van social media. Denk je zelf last te hebben van een social media verslaving of valt het je op dat iemand in jouw omgeving hier last van heeft? Lees snel verder en ontdek wat je kunt doen aan een social media verslaving.

Een social media verslaving sluipt erin

Zonder dat Nederlanders het weten spenderen wij uren per dag online. Veel mensen willen actief zijn op internet en worden angstig op het moment dat ze dit niet kunnen gebruiken. Social media wordt gezien als een ontsnapping aan de werkelijkheid zoals stress op het werk, school of het sociale leven. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat als jij af en toe op social media zit, je gelijk een verslaving hebt. Een verslaving kenmerkt zich door het continu online willen zijn, meer tijd online besteden dan dat je zou willen, prestaties op werk of school die lijden onder het gebruik van social media en ermee doorgaan zonder dat je het eigenlijk wilt. Een social media verslaving kan zorgen voor slaapgebrek, stress, angst, vermoeide ogen en het verwateren van sociale contacten.

Wat kun je eraan doen?

Door in gesprek te gaan met de juiste personen en je social media verslaving te bespreken is het mogelijk actief te werken aan een oplossing. Door goede gesprekken en behandelmodules is het mogelijk om verandering in gedrag aan te brengen. Ga bij dit soort problemen dus altijd in gesprek met iemand die je vertrouwt en werk aan je social media verslaving. Veel mensen hebben hier al gebruik van gemaakt en raden ook andere mensen aan om open over je verslaving te praten. Het is helemaal niet gek als je hiermee loopt, maar er dient wel iets aan te gebeuren. Ook wanneer je in jouw omgeving opmerkt dat iemand een social media verslaving heeft is het goed om hierover in gesprek te gaan met diegene. Wijs diegene erop dat het je opvalt dat hij of zij zo veel tijd online actief is en wacht de reactie af. Vaak staan mensen er voor open om geholpen te worden en zo kun jij dus een hele belangrijke rol vervullen!