Ben je zwanger maar weet je niet precies wie de vader is? Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een gênante vraag, maar het komt vaker voor dan je denkt. Wanneer je als vrouw met meerdere partners gemeenschap hebt en je raakt onverwacht zwanger, dan kun je dit ook niet met zekerheid weten. Het kan ook voorkomen dat je uit een vaste relatie komt en iets kortstondigs hebt met iemand. Wanneer je dan na een tijd er pas achter komt dat je zwanger bent, dan gaat deze vraag ook een rol spelen.

Je kunt echter al vrij vroeg in de zwangerschap achterhalen wie de biologische vader is door een vadershapstest te doen. In deze blog lees je welke mogelijkheden er zijn wanneer dit voor jou speelt.

Een vaderschapstest tijdens de zwangerschap

Je kunt een vaderschapstest doen tijdens de zwangerschap. Zo zou je vanaf 10 weken een prenatale test kunnen afnemen. Er kan dan door een arts of een verpleegkundige bloed worden afgenomen waarin het DNA van de baby al te vinden is. Dit kan dan gebruikt worden om het DNA te vergelijken tussen vader en kind

Een vaderschapstest na de geboorte

Na de geboorte kun je een vaderschapstest doen door DNA monsters te vergelijken van het kind en de vader. Dit kan met zekerheid uitsluitsel geven over de biologische vader. Je hebt hiervoor verschillende soorten testen en kunt deze zowel thuis doen als via een dokter. Bij zo'n test wordt er wat materiaal afgenomen met een waterstaafje uit bijvoorbeeld het wangslijmvlies van het kind en van de vader. De thuistest is door middel van een neutrale en veilige envelop die je bij de test krijgt terug te sturen naar het laboratorium. Wanneer je bij de dokter een test afneemt dan zal dit waarschijnlijk direct kunnen.

Er zit hierbij dan wel een verschil in het doel van de test. Als je een rechtsgeldige test wilt hebben, wanneer dit bijvoorbeeld voor juridische doeleinden van belang is, dan moet de test afgenomen door een onafhankelijke derde persoon, zoals een arts of verpleegkundige in een kliniek. Dit is om aan te kunnen tonen dat het materiaal niet gemanipuleerd is.

De testen zijn zeer nauwkeurig. Als er uit de testen blijkt dan een man niet de biologische vader is dan kun je hier vanuit gaan.

Voor deze testen zou je wel in contact moeten zijn met degene van wie het kind mogelijk zou kunnen zijn. Heb je dit nou niet? Dan kan je ook een test doen via een direct bloedverwant, zoals een broer of een zus.

Weten wie de vader is: doe een vaderschapstest