Katten in het wild

0
1238

In Nederland leven veel wilde dieren. Het is fijn om zoveel mooie dieren in onze natuur te hebben, maar er zit ook een keerzijde aan. We hebben namelijk een probleem met zwerfkatten. Dit probleem is ontstaat door mensen. Zwerfkatten veroorzaken overlast en ook voor de katten zelf is het leven op straat geen pretje. Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem.

Oorzaak katten in het wild

Er zijn meerdere oorzaken waardoor een poes of kat uiteindelijk een zwerfkat wordt. Zo zijn er katten die zelf weglopen en katten die door mensen worden achtergelaten. Deze katten worden helaas aan hun lot overgelaten op straat. In het begin is een verdwaalde of achtergelaten kat nog redelijk sociaal en kan hij, als hij in een asiel terecht komt, nog bij een familie worden geplaatst. Na verloop van tijd wordt dit steeds lastiger. Wilde katten planten zich vaak ook nog eens snel voort, waardoor er steeds meer zwerfkatten bijkomen. Heel vervelend, maar wat kan er worden gedaan aan dit probleem?

Hoe kan dit worden opgelost?

Ten eerste is het zaak dat alle katten worden gechipt. Een wettelijke chipplicht zou hieraan bijdragen. Daarnaast zou het verplicht castreren van katten enorm helpen. Voor de zwerfkatten die al op straat leven, is de hulp van organisaties als DierenLot, de Dierenambulance en andere dierenhulporganisaties hard nodig. Deze organisaties vangen de zwerfkatten, waarna ze medisch worden onderzocht en worden gecastreerd of gesteriliseerd. Hierna worden ze herplaatst of teruggeplaatst en desgewenst structureel gemonitord.

Wilde dieren in de natuur

 

Zwerfkatten zijn natuurlijk niet de enige wilde dieren in Nederland. Je vindt in Nederland onder andere reeën, hazen, vossen, bevers, egels en vogels. En dit is nog maar een greep uit ons fantastische dierenrijk. Wilde dieren zijn dus niet altijd een probleem, zoals bij zwerfkatten het geval is. Sterker nog, het is heel belangrijk om onze fauna in stand te houden. We hebben met zijn allen de plicht om dit te doen. Het dierenrijk houdt zichzelf namelijk niet in stand: er is veel dierenleed in de natuur, voornamelijk veroorzaakt door de mens zelf. Denk aan aanrijdingen en stroperij.

Om deze dieren te hulp te schieten, hebben we gelukkig tientallen dierenhulporganisaties in Nederland. Zij zorgen voor gewonde dieren en bieden ze medische hulp. Wanneer de tijd rijp is, worden de dieren teruggezet in de natuur. Omdat deze organisaties het enorm druk hebben, is ondersteuning hard nodig. Organisaties als Stichting DierenLot en de Dierenbescherming bieden hulp aan deze kleinere gespecialiseerde organisaties.