De maatregelen beginnen te versoepelen en het ziet er naar uit dat we deze zomer weer op vakantie kunnen gaan! Dat is natuurlijk super goed nieuws, want dat betekent dat onze familievakantie gewoon door kan gaan. Natuurlijk wel wat in aangepaste vorm, maar we hoeven in ieder geval niet verplicht thuis of in Nederland te blijven deze zomervakantie.

Vliegen naar Turkije

In eerste instantie hadden wij vliegtickets Turkije geboekt voor deze zomer. Deze optie staat nog steeds voor september, maar momenteel geldt er voor Turkije nog een negatief reisadvies. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Hoewel wij natuurlijk echt hard aan een vakantie toe zijn, geldt dit helaas niet. Gelukkig kunnen wij onze tickets tot vlak voor vertrek nog omzetten in vouchers of de reis uitstellen, dus we houden de optie open en blijven hopen dat onze familie vakantie naar Turkije door kan gaan.

Als het doorgaat moeten wij natuurlijk wel de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Zoals een extra verzekering en het maken van afspraken over wat we doen als we onverwachts niet meer terug naar Nederland kunnen vliegen.

Back-up plannen

Omdat onze vakantie naar Turkije nog op losse schroeven staat en het heel onzeker is of we in september in het vliegtuig kunnen stappen of niet, hebben we ook back-up plannen gemaakt. We gaan hoe dan ook naar Turkije, maar misschien kan het gewoon niet deze zomervakantie gebeuren. Daarom hebben we ook een autovakantie voor de familie gepland. Met ons eigen vervoer lopen we minder risico op geannuleerde vluchten, zijn we veel flexibeler en kunnen we altijd eerder terug naar huis gaan – mocht dit noodzakelijk zijn.

Omdat alle gezinnen in een eigen auto gaan rijden, verwachten we ook geen problemen onderweg. In sommige Europese landen mogen er namelijk alleen gezinsleden in een auto reizen of is er een maximum aantal mensen in één vervoersmiddel vastgesteld. We hebben namelijk besloten om een kleine roadtrip door Europa te maken en hebben in verschillende landen Airbnb’s geboekt. Het voordeel van deze vorm van familievakantie vieren is dat de accommodaties allemaal kosteloos te annuleren zijn, soms tot wel 24 uur van te voren. Mochten er dus problemen ontstaan of de maatregelen worden aangescherpt, dan is er nog niets ernstigs aan de hand en verliezen we ons vakantiegeld niet.

Positief reisadvies

Wil jij ook op vakantie in Europa deze zomer? Kijk dan op de website van de overheid naar landen met een geel reisadvies. Deze kleur geeft aan dat er weer vakantiereizen gemaakt mogen worden, maar dat je wel op de risico's moeten letten. Per land kun je precies zien welke voorbereidingen je moet treffen. Ook kun je een handige app downloaden die je up-to-date houdt van de ontwikkelingen op jouw vakantiebestemming.

Familievakantie plannen