Bitcoin is een digitale munt en een betaalsysteem uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Transacties worden geverifieerd door netwerkknooppunten door middel van cryptografie en vastgelegd in een openbaar verspreid grootboek dat een blockchain wordt genoemd. Bitcoin is uniek omdat er een beperkt aantal van zijn, namelijk: 21 miljoen. Daarnaast is er veel handel in de munt die te volgen is via de Bitcoin koers.

Bitcoins worden gemaakt als een beloning voor een proces dat bekend staat als minen. Ze kunnen worden ingewisseld voor andere digitale valuta, producten en diensten. In februari 2015 accepteerden meer dan 100.000 handelaren en verkopers bitcoin als betaling.

Bitcoin wordt vaak de eerste cryptocurrency genoemd, hoewel er al eerdere systemen bestonden. Bitcoin is nauwkeuriger te omschrijven als de eerste gedecentraliseerde digitale munt. Het is de grootste in zijn soort in termen van totale marktwaarde.

Voordelen van Bitcoin

Aan de andere kant zijn er tal van legitieme toepassingen voor Bitcoin. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om online goederen en diensten te betalen. Je kunt het ook gebruiken om dingen te kopen in fysieke winkels die Bitcoin als betaling accepteren. Er zijn zelfs enkele geldautomaten die Bitcoin uitgeven. Dus, als je geïnteresseerd bent in Bitcoin gebruiken, er zijn genoeg manieren om dat te doen. Zorg er alleen voor dat je een gekeurd platform of dienst gebruikt.

Bitcoin wordt ook geprezen om zijn veiligheid. Het gedecentraliseerde karakter van de munt maakt hem moeilijk te hacken of te stelen. Bovendien worden alle transacties op de blockchain geregistreerd, wat het moeilijk maakt gegevens te vervalsen. Dit maakt Bitcoin een zeer aantrekkelijke optie voor bedrijven en particulieren die een veilige manier zoeken om geld te versturen en te ontvangen.

Over het geheel genomen is Bitcoin zeer interessant. Het heeft de potentie om een revolutie te ontketenen in de manier waarop we geld gebruiken en erover denken.

Krietiek

Bitcoin heeft kritiek gekregen vanwege het gebruik ervan bij illegale transacties, het hoge stroomverbruik, de prijsvolatiliteit en de diefstallen uit beurzen. Sommige economen hebben het gekarakteriseerd als een speculatieve zeepbel vanwege de snelle stijging van de prijs ervan. Bitcoin is ook als belegging gebruikt, hoewel verschillende regelgevende instanties waarschuwingen voor beleggers over bitcoin hebben uitgegeven.

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft beleggers gewaarschuwd voor de mogelijke risico's van beleggen in bitcoins en andere digitale valuta's. In de klacht van de SEC staat dat "Veel online handelsplatforms niet gereglementeerd lijken te zijn". Wil je toch Bitcoin kopen, doe dat dan op een gecertificeerd handelsplatform zoals Satos.eu.

Wat is Bitcoin?