Het plaatsen van een hekwerk kan vele voordelen bieden, zoals de veiligheid of afscherming van een tuin of eigen terrein. Wel zo fijn als je het hekwerk dan ook zo lang mogelijk in goede staat kunt houden. Alles over het onderhoud van hekwerken.

Weer en wind

Alles wat met verschillende weersomstandigheden te maken heeft, heeft onderhoud nodig. Materiaal dat buiten staat wordt continu geconfronteerd met stof, zand en regen, maar ook met straling van de zon. Deze invloeden kunnen ook een hekwerk aantasten, ze maken de laklaag mat, en kunnen soms zelf door het lakwerk heen dringen en het hekwerk zo beschadigen.

Reinigen en onderhouden

Om een nieuw hekwerk zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk deze twee keer per jaar goed te reinigen en te onderhouden. Hiervoor zijn speciale soorten ‘shampoos’ verkrijgbaar, die ten eerste de laklaag ontdoen van de luchtvervuiling, en daarnaast ook een beschermlaag aanbrengen die vuilafstotend is.

Tegen straling

De shampoo waarmee je het hekwerk reinigt en beschermt, is nog niet voldoende om de UV-straling tegen te gaan. UV-straling is hardnekkig en kan zorgen voor verkleuring of veroudering van een hekwerk. Een speciaal middel dat UV-straling of infraroodstraling blokkeert kan deze schade en verkleuring voorkomen.

Chemische vervuiling

Naast de vervuiling door weersomstandigheden waarvoor je het hekwerk periodiek onderhoudt, is chemische vervuiling op een bouwplaats ook geen uitzondering. Zo kun je een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken dat olie, vet, was of afdichtingsmiddelen van het hekwerk verwijdert. De behandeling zal zorgen dat het vuil loskomt, en kan daarna gemakkelijk weggehaald worden. Het is wel belangrijk de reiniging nooit in de volle zon uit te voeren.

Vlekverwijderaar

Ook voor het weghalen van vlekken zijn er speciale onderhoudsvoorzieningen voor hekwerken. Zo kun je een zogenaamde ‘gum’ gebruiken die het hekwerk licht schuurt, vuil opneemt en zo de betreffende vlekken verwijdert. Een voordeel hiervan is dat je de schoonmaakgum langer kunt gebruiken en deze niet na één keer hoeft weg te gooien.

Sponzen en doeken

Niet geheel onbelangrijk in het gebruik van vloeibare schoonmaakmiddelen: welke sponzen of doeken gebruik je om een hek schoon te maken? Over het algemeen heeft een goede spons een schurende werking waarmee je het vuil losweekt. Een doek die vocht opneemt, zoals een microvezeldoek, kun je vervolgens gebruiken om het hekwerk af te nemen en een glans- of beschermingsmiddel aan te brengen. Zo kan het hek er weer een tijdje tegen!

Zo onderhoud je een hekwerk