Langzaam maar zeker worden we allemaal ouder. Eerst denken we daar nog niet zo over na, in onze jonge tienerjaren bijvoorbeeld. Maar hoe oud u ook bent, iedere leeftijd komt met andere uitdagingen. Sommige mentaal en andere fysiek. Die laatste zien we sneller terug bij mensen die al op leeftijd zijn. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig tal van manieren om bij te blijven op uw oude dag, fysiek en mentaal. In deze blog vertel ik hierover. Leest u even mee?

Blijf mobiel

Voor veel mensen is het nachtmerrie om alleen al te denken aan het feit dat ze misschien alleen achter de geraniums eindigen. Maar voor veel mensen hoeft dit helemaal niet. Wanneer u ernstig ziek bent, kunt u soms niet anders maar als dit niet het geval is, zijn er gelukkig oplossingen waardoor u mobiel blijft. Lopen gaat vaak moeizamer naarmate u ouder wordt maar met een goede rollator, rolstoel of looprek bent u al snel weer bij. Blijven bewegen is goed voor ons mensen, op alle leeftijden. Een tripje naar de supermarkt doet een hele hoop voor ons humeur op een dag, de frisse buitenlucht en het contact met andere mensen. Van alleen maar binnen zitten, wordt niemand gelukkig.

Zintuigen op orde

Verder slijten sommige zintuigen met ieder jaar dat voorbijgaat. We zien niet altijd zo goed meer en ook ons gehoor gaat achteruit. De technologie van nu is echter al zo ontwikkeld dat ook deze ‘ouderdomskwalen’ makkelijk te behelpen zijn. Zo zijn er tal van mogelijkheden om uw zicht weer scherp te krijgen en er zijn hoortoestellen als Phonak op de markt waardoor u wellicht nog scherper hoort dan u vroeger deed. Even checken wat er door de verzekering vergoed wordt en dan is het alleen nog een kwestie van passen, meten en ophalen.

Onder de mensen

Nu zijn dit wat van de fysieke punten waar we soms tegenaan lopen maar zoals ik zei, zijn sommige kwalen ook mentaal. Het feit is namelijk dat hoe ouder u wordt, hoe meer mensen er wegvallen. Dit is enorm verdrietig en het kan dan ook ontmoedigend zijn om anderen weer te ontmoeten. Toch raad ik ten zeerste aan om dit te doen. Een wekelijkse bijeenkomst van een hobby of iets dergelijks zorgt ervoor dat u even uit huis bent en onder de mensen. We zijn toch kuddedieren. En dan kunt u meteen even die rollator en dat Phonak hoortoestel uittesten.

Bijblijven op de oude dag

Vorig artikel
Volgend artikel