Koffie kun je op allerlei manieren bereiden. Je kunt cups of pads gebruiken, of gemalen koffie kopen. Nóg wel wat lekkerder is het maken van koffie met koffiebonen. Zo drink je de koffie immers zo vers mogelijk: de bonen worden pas vlak voor gebruik gemalen. Ook in de wereld van koffiebonen zijn er nog verschillende punten om rekening mee te houden. Ben je benieuwd hoe dit zit?

Koffie naar jouw smaak

Laten we vooropstellen: het drinken van koffie is een kwestie van smaak. Wat de een als een smakelijke bak bestempelt, kan de ander niet te drinken vinden. Luister daarom altijd naar wat je smaak je te vertellen heeft. Ben je hier nog niet helemaal uit? Je kunt het best verschillende koffiebonen kopen, om eens uit te testen wat je lekker vindt smaken. Gaandeweg wordt het steeds duidelijker wat je wel en niet wilt drinken!

Branding van de koffiebonen

De branding van de koffiebonen heeft veel invloed op de smaak ervan. Koffiebonen worden op allerlei verschillende manieren gebrand. Zo kennen espressobonen vaak een donkere branding, maar is het voor filterkoffie weer beter als de branding wat lichter is. Al variëren koffiemerken hiermee: het ene merk brandt standaard donkerder dan het andere merk. Houd overigens in je achterhoofd dat donker gebrande koffie niet automatisch sterkere koffie is: het gaat slechts om een verschil in smaak. Veel merken bieden koffiebonen aan met verschillende brandingsmethoden. Ook dit kun je gewoon eens uitproberen! Segafredo biedt bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod – achterhaal wat past bij jouw smaak.

Versheid van de koffiebonen

Met koffiebonen kies je voor een smaakvolle kop koffie, aangezien ze tot kort voor gebruik nog ‘heel’ blijven. Let echter toch op de versheid van de bonen: dit wordt vaak op de verpakking vermeld. De koffie smaakt namelijk het best als er weinig tijd zit tussen het moment van de branding en het moment van het drinken. De smaak gaat na verloop van tijd verloren – bewaar koffiebonen dus ook niet te lang, zeker niet als de verpakking open is.

Verpakking goed afsluiten

Natuurlijk doe je toch wel even met een pak koffiebonen, met name als het om een grote verpakking gaat. Let er altijd op dat je de verpakking goed afsluit na gebruik, zodat er niet veel lucht bij kan komen. Dit houdt de bonen langer vers. Bewaar de bonen uit het zonlicht: dit kan anders invloed hebben op de smaak. Koel, droog en donker bewaren zorgt voor een optimale smaak, ook op de langere termijn. Gooi ook niet een hele lading bonen in je koffiezetapparaat. Vul het apparaat liever regelmatiger met een klein beetje koffiebonen, en bewaar de rest in de goed afgesloten verpakking. Zo ga je goed met de bonen om!

Goede koffiebonen kopen: waar kun je op letten?