Heb je een eigen gezin en loopt het wat minder tussen jouzelf en je partner? Dan is het belangrijk dat je niet bij de pakken neer gaat zitten maar juist aan de slag gaat voor je gezin. Het is belangrijk dat je niet zomaar stopt, en zomaar de stekker eruit trekt. Het is belangrijk om te blijven werken en daardoor te blijven groeien als partners. In de blog nemen we je mee in een aantal tips die je kunnen helpen wanneer het even moeilijk gaat.

Begrijp je elkaar?

In een goede relatie begrijp je elkaar, zonder dat daar al teveel woorden aan te pas hoeven te komen. Ervan uitgaande dat iemand anders altijd moet begrijpen wat je bedoelt, is een groot risico. Dat zou je moeten weten maar toch is het belangrijk om niet zomaar te denken dat een ander het begrijpt. Het lijkt altijd vergezeld te gaan van een rij ondertitels: wat hij of zij eigenlijk zegt is … nee. Zelfs in een relatie zonder problemen is het nog steeds belangrijk om te weten wat je wilt, wat je wel en niet leuk vindt en wat je nodig hebt. Laat anderen niet raden maar spreek het uit. Het is hierin belangrijk dat je naar elkaar luistert en niet door elkaar heen gaat praten.

Probeer het niet alleen

Het is in eerste instantie geen slim idee om maar te denken dat je alles zelf wel even oplost. In relaties is het juist belangrijk om andere erbij te betrekken. Wanneer je dit niet doet, dan zal je vaak sneller vastlopen. Je kan bijvoorbeeld eerst een dierbare vragen om jullie te helpen, of je kan via een online medium kijken hoe je dit kan oplossen. Dit hoef je natuurlijk niet altijd zelf te doen maar kan ook prima een keer in je eentje om wellicht tot andere inzichten te komen.

Geef elkaar de ruimte

Ruimte geven is key. Wanneer je elkaar niet de ruimte geeft dan voelt het al snel als ‘moeten’. Zeker wanneer je zomaar even een beslissing maakt. Geef elkaar de ruimte op verschillende vlakken. Wanneer je alleen maar op elkaar bent aangewezen dan voelt dat al snel knellend en dat kan juist averechts werken. Daarom is het juist een goed idee om lekker je eigen gang te gaan, je eigen ding op te pakken en je eigen plan te maken, met respect voor de ander. Hierdoor ben je niet te veel gefocust op elkaar, maar juist op wat je zelf en je familie/gezin leuk vindt.

Werken aan je relatie binnen je familie