De naamgeving

Epoxy- wordt vaak als voorvoegsel gebruikt om een bepaald product te benoemen. Maar wat is nou eigenlijk epoxy, en waarom hoor je de naam zo veel? In grote lijnen is een epoxy een bepaalde groep van organische structuren. We hebben het dus over verschillende moleculen die tot een bepaalde (sub-)groep behoren. Een organische structuur is een molecuulstructuur gebaseerd op een koolstofketen. Moleculen met een koolstofketen komen erg vaak voor in de natuur, maar ook in synthetische stoffen. De naam epoxy komt echter weer van een subgroep van molecuulstructuren die een epoxide-groep bevatten. Een epoxide-groep is weer een benaming voor een bepaalde ordening van de atomen in het molecuul. Specifiek is het cyclische ether, iets wat ook alweer een bepaalde subgroep van molecuulstructuren is. Enfin, epoxy gaat dus over een bepaalde ordening, en samenvoeging van verschillende moleculen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het dus geen merknaam of commerciële benaming.

Veelzijdigheid van epoxy

Van boten tot vliegtuigonderdelen, en van kunstwerken tot ijzersterke lijm: epoxy lijkt overal goed voor. Wat maakt het nou zo’n wondermiddel? Het heeft een ongelooflijk sterke structuur, waardoor het met name in de bouw een heel waardevol stofje is. Epoxy lijm bijvoorbeeld is veel sterker en weerbaarder dan alternatieven. De meeste “professionele” lijmen die in industrieën als luchtvaart en de bouw worden gebruikt zijn een epoxy lijm. Het werkt op allerlei soorten structuren, en kan daardoor in veel situaties worden ingezet. Ook wordt het veel als coating voor vloeren gebruikt. Je kunt er allerlei kunst in kwijt zonder daar de praktische hindernissen van te hebben. Door epoxy te mixen met bijvoorbeeld glas, en andere bouwmaterialen kan een nog sterker, en visueel aantrekkelijker, bouwmateriaal ontstaan.

Epoxy kunst

Epoxy wordt ook veelvuldig gebruikt om kunst te creëren. Door visueel aantrekkelijke kleuren en patronen laag voor laag op te stapelen met epoxyhars wordt kunst gemaakt. Een eerste laag wordt vaak als achtergrondkleur gebruikt, en daarna wordt er laag voor laag een nieuw onderdeel aangebracht. Zo kun je als het ware in de derde dimensie schilderen. Er zijn veel starterspakketten voor resin art, zoals het eigenlijk heet. Hiermee kun je in korte tijd beginnen met het maken van mooie stukken kunst. Het is niet heel moeilijk om het er goed uit te laten zien, maar het is nog wel een kunst om de epoxy goed te behandelen. Gelukkig zijn er talloze video’s op het internet om jou hierbij te helpen, mocht je hier ooit aan gaan beginnen.

Wat is nou epoxy?