Het is inmiddels vaste prik: tegen het einde van het jaar komen de zorgverzekeringen in het nieuws. Zij maken hun nieuwe premies bekend, waarbij het altijd weer afwachten is hoeveel hoger dan vorig jaar deze zijn. Ook zal je opvallend veel reclames van verzekeraars voorbij zien komen. Op tv, maar misschien ook wel per post. De reden dat dit altijd in deze periode gebeurt, is omdat dit precies de tijd is waarin je mag overstappen.

Overstappen: doe het op tijd

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar je kunt niet zomaar op ieder willekeurig moment overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De verzekering loopt namelijk altijd voor een heel kalenderjaar. Wil je overstappen, dan doe je dat tussen 12 november en 1 januari. Je overschrijving moet uiterlijk op 31 december binnen zijn. Ben je te laat, dan blijf je nog een jaar bij je bestaande verzekering.

Tegen het einde van het jaar, vaak in oktober, maken de verzekeraars hun nieuwe premies bekend. Deze bestaan altijd uit twee delen. Het deel van de basisverzekering 2022 gaat over de verzekering die iedere Nederlander verplicht af moet sluiten: de basisverzekering. Dit is meestal de premie die groot in het nieuws komt, en die je in staat stelt om verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. De dekking van deze verzekering is namelijk bij iedere verzekeraar gelijk, omdat deze door de overheid is vastgesteld. De verzekeraars mogen wel zelf de premie die zij voor deze zorgverzekering in rekening brengen bepalen, waardoor daar wel altijd (kleine) verschillen ontstaan tussen de verschillende verzekeraars.

Is overstappen de moeite waard?

Het is altijd verstandig om te bekijken of jouw basisverzekering niet te duur is. Meestal zitten de premies ervoor vrij dicht bij elkaar, maar is jouwe altijd de hoogste, dan kan een andere zorgverzekering kiezen altijd de moeite waard zijn. Dat bespaart je toch weer wat geld!

Ook je aanvullende pakketten kun je het best even ieder jaar nakijken. Deze zijn niet verplicht, maar kunnen je wel hoge kosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts voorkomen. Kijk even of het pakket nog bij je past, of er geen dingen in zitten die je nooit gebruikt of dat je juist dingen mist. Ook kan het geen kwaad om even te kijken of een andere verzekeraar dit niet goedkoper aanbiedt; juist bij aanvullende verzekeringen kunnen de verschillen wat groter zijn. Ook geldt natuurlijk dat je altijd over kunt stappen naar een andere verzekeraar als je niet tevreden bent over je huidige; als bijvoorbeeld de service te wensen overlaat, of je er vaak gedoe mee hebt. Doe dat wel altijd voor 1 januari, anders zit je er toch weer een jaar aan vast.

Wanneer kun je overstappen van zorgverzekeraar?