We hebben er allemaal wel eens last van gehad, een puistje. De ene persoon helaas alleen iets vaker dan de andere persoon. Jeugdpuistjes komen vooral voor bij pubers, vandaar dat deze puistjes ook jeugdpuistjes worden genoemd. Maar ook als je ouder bent kun je nog steeds last hebben van puistjes, op deze leeftijd heet het dan acne. Maar waar komen die puistjes toch vandaan en wat kan je er allemaal tegen doen?

Wat zijn puistjes en waar komen ze vandaan?

Puistjes, ook wel bekend als pukkels, zijn kleine ontstekingen van de huid. Deze ontstekingen vinden plaats in de talgklier. Vaak is de talgklier dan verstopt en dit zie je door een rood bultje met soms een wit puntje. De talgklier kan verstoppen doordat er teveel aan talg wordt aangemaakt. Dit gebeurt vaak in de puberteit door hormonale veranderingen en deze puistjes heten dan ook jeugdpuistjes maar je kan ook last krijgen van puistjes als je, je huid niet goed schoonmaakt, als je zwanger bent of als je gewoon volwassen bent.

Behandelen en voorkomen vanaf de buitenkant

Een puistje ziet er natuurlijk alles behalve fijn uit en het liefste wil je er zo snel mogelijk vanaf. Een grote fout die veel mensen maken is aan de ontstekingen zitten. Ook al was je, je handen minimaal 6 keer per dag, je handen zitten vol bacteriën. Deze zullen de ontsteking nooit beter maken, in vele gevallen zelfs alleen maar erger. Probeer daarom zoveel mogelijk van de ontsteking af te blijven. Wat wel heel belangrijk is, is om je huid goed schoon te houden. In het algemeen moet je, je huid altijd goed schoon houden maar met een huid met puistjes is dat nog eens extra belangrijk. Was altijd ’s ochtends en ’s avonds je gezicht met een milde zeep. Er staat speciale gezichtsreiniger voor een gecombineerde en/of vette huid. Deze kunnen werken maar sommige drogen je huid zo uit dat de talgproductie helemaal op volle toeren gaat draaien om je huid weer in balans te krijgen wat dus uiteindelijk averechts werk. Kies een merk dat werk met milde producten en lees op internet reviews over hoe andere het product hebben ervaring. Dit kan erg waardevol zijn. Daarnaast  kun je een speciale crème of stick kopen waarmee je de ontsteking eventueel plaatsen kan behandelen.

Behandelen en voorkomen vanaf de binnenkant

Als mensen last hebben van puistjes gaan ze vooral vanaf de buitenkant flink aan de slag met verzorgingsproducten terwijl het probleem niet altijd aan de buitenkant zit. Meestal komen puistjes namelijk van binnenuit en dit heeft alles met je voedsel te maken. Sommig voedsel is een ware trigger voor puistjes zoals melk en suiker. Daarnaast kan het ook zijn dat je een allergie hebt voor bepaald voedsel of zelfs voedselintolerantie. Dit is echter per mens verschillend en daarom is het wijs om een voedseldagboek bij te houden. Probeer elke week een ander product te vermijden en houdt eens bij hoe je hij veranderd. Vaak is eten de grootste boosdoener en met een paar kleine aanpassingen zul je, je huid al flink zien opknappen. De rest kan je dan vanaf de buitenkant regelen.

Hoe kom je af van je puistjes?