Zou je graag willen werken in de zorg? Tegenwoordig hebben de overheid en de zorgsector vele manieren bedacht om te starten in de zorg. De zorgsector kent een groot tekort aan personeel en is dringend op zoek naar medewerkers.  Er is al jaren een tekort aan mensen in de zorg en dit tekort neemt alleen maar toe. Switchen van baan om in de zorgsector te werken, wordt toegejuicht en steeds meer gestimuleerd. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om zo snel mogelijk te starten in de zorg? Lees dan verder!

Overweeg jij een switch naar de zorg? 

Ben je op dit moment niet tevreden met je baan of zou je graag meer willen betekenen voor mensen? Een switch naar de zorg is tegenwoordig vrij gemakkelijk. Dit heeft te maken met de toenemende vraag en behoefte aan zorg; en dus ook de behoefte aan zorgpersoneel. 

Door een toenemende vergrijzing zie je dat de vraag naar ouderenzorg en zorg bij complexe chronische ziektes, toeneemt. Een opleiding volgen op zorggebied of beginnen in de zorg kan tegenwoordig eenvoudig. Dit kan vaak al zonder het juiste diploma. 

Zoek naar werk binnen de zorg die bij jou past

Wanneer je een switch wilt maken naar de zorg,doe je dat niet zomaar. Zeker wanneer je uit een andere sector komt, is oriënteren erg belangrijk. Je zou dus bij jezelf moeten nagaan waar je kracht ligt. Wil je bijvoorbeeld meedenken over beleid of preventie? Dan is de GGD een goede werkgever. Houd je van snel schakelen en zou je graag direct resultaat willen zien? Dan is de Spoedeisende Hulp of een meldkamer jou op het lijf geschreven. 

Voor de meeste beroepen binnen de zorg zijn er veel mogelijkheden om je te laten omscholen. Soms kun je ook direct starten met werken en daarnaast je diploma behalen. 

Via zij-instroom switchen naar de zorg

Wanneer je graag wilt beginnen in de zorg, dan zijn er veel mogelijkheden. Je kunt een traject volgen en als zij-instromer de overstap maken. Daarbij is je vorige werkervaring of je opleidingsniveau niet relevant. Wanneer je gemotiveerd bent om tegelijkertijd te leren en te werken, maak je een vliegende start in de zorg.  

Werken zonder opleiding

Wanneer je geen (passend) diploma op zak hebt en je toch wilt werken in de zorg, dan is dat in vele gevallen mogelijk. Zonder diploma werken in de zorg is mogelijk bij verschillende zorginstellingen. Je kunt dan direct beginnen met werken en de nodige praktijkervaring opdoen tijdens het werk. Bij beroepen zoals verzorgenden en verpleegkundigen is dit al vaak op korte termijn mogelijk. Omdat de vraag naar zorgpersoneel zo hard stijgt, is de kans groot dat je in de zorg kunt werken. Wanneer  je wilt werken zonder diploma, dan zul je de nodige persoonlijke begeleiding krijgen en leer je veel vanuit de praktijk. Er zijn veel opleidingen die de switch naar de zorg vergemakkelijken. In vele gevallen kun je rechtstreeks in dienst treden.

Werken en leren 

Zou je graag meteen willen werken in de zorg, maar ook willen leren? Er zijn veel zorginstellingen die je graag willen hebben. Ook zijn er verschillende opleiders die zorgen voor de nodige persoonlijke begeleiding. Je kunt in veel gevallen direct beginnen bij de zorginstelling en veel praktijkervaring opdoen. Naast praktijkervaring zul je door middel van lesmateriaal ook een erkend diploma als verzorgende IG behalen. Op die manier kun je werken en leren in de zorg. De kans op een vast contract en baangarantie is groot, omdat de vraag naar personeel groter is dan het aanbod. 

 

Eenvoudig beginnen starten in de zorg