Tijdens Black Friday zie je Nederlanders massaal koopjes jagen. De aantrekkelijke kortingen die worden aangeboden op deze dag, maakt consumenten kooplustig, ontremd en nieuwsgierig. Dit leidt niet alleen tot gezellige druktes in de winkelcentra, maar het koopgedrag resulteert ook regelmatig in onverwachte aankopen en onverwacht goedkope artikelen die op de wensenlijst stonden. Word je nu wel enthousiast van leuke aanbiedingen, maar staat het je tegen om mee te doen aan die buitensporige koopgekte die je op tv soms voorbij ziet komen? Hoe je deze Black Friday de beste aankopen doet en helemaal gelukkig jouw zaterdag start, leggen we in dit artikel uit!

Hoe voorkom je impulsieve aankopen?

Slimme verkooptrucs zoals ‘alleen vandaag extra korting’, zorgen ervoor dat je haast voelt om een product direct aan te schaffen, voordat het te laat is. Om te voorkomen dat je hier te veel door wordt beïnvloed en sneller overgaat tot een miskoop, kun je op deze vrijdag bijvoorbeeld iets kopen met korting waarvan je zeker weet dat je het gaat gebruiken. Denk aan levensmiddelen zoals (luxe) voedingswaren of praktische benodigdheden. Nieuwe opzetborsteltjes voor je tandenborstel, bijvoorbeeld. 

Veel online slijterijen doen bijvoorbeeld ook mee aan Black Friday. Een mooie fles blackfriday wijn die normaal wel erg prijzig is, kan bijna geen miskoop zijn. Wijn komt immers altijd wel van pas om cadeau te doen, of om te bewaren voor je eigen speciale proostmoment. 

Kerstcadeaus

Oorspronkelijk is Black Friday begonnen op de dag na Thanksgiving in Amerika. Naar aanleiding van de financiële crisis in de dertiger jaren wilde president Roosevelt ervoor zorgen dat Amerika weer welvarender zou worden. Daarom werden maatregelen getroffen zoals het vervroegen van Thanksgiving, zodat consumenten hun kerstinkopen eerder zouden doen. Zo kon de economie weer op gang komen.

Nog altijd worden er tijdens Black Friday kerstinkopen gedaan, in Amerika maar ook in Nederland. Wil je nu ook je kerstcadeautjes kopen deze dag, maar wel op een bewuste manier? Maak dan een lijst met cadeaus die je deze kerst zeker gaat schenken. Denk aan een geurtje voor je moeder of een fantastisch boek voor je vriendin. Daarnaast kan je natuurlijk ook alvast inkopen doen voor het kerstdiner. In november kan je namelijk al kruiden, likeur en wijn kopen, deze gaan namelijk niet snel kapot. 

Diepte-investeringen

De wat duurdere spullen die je nodig hebt, en die al een tijd op je verlanglijstje staan, kun je ook zonder schuldgevoel met korting op Black Friday kopen. Bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat of een nieuwe fiets. Dit zijn immers weloverwogen aankopen, waarvoor je doelbewust hebt gespaard. Ook als je in kwalitatieve spullen investeert, is de kans groter dat je er later geen spijt van krijgt. Producten van hoogwaardige kwaliteit gaan doorgaans veel langer mee en zijn daarom op de lange termijn beter voor mens en milieu. Kortom: met bewuste aankopen maak je al een mooie stap in de richting van duurzaamheid!

 

Hoe kun je met Black Friday profiteren van leuke kortingen, en tegelijkertijd verantwoord winkelen?