We communiceren digitaal behoorlijk wat af met z’n allen. En de één is daar beter in dan de ander. Het is natuurlijk altijd fijn om op de hoogte gehouden te worden, hoewel teveel informatie ook niet altijd wenselijk is. Dat geldt ook voor communicatie vanuit basisscholen. En vooral nu wordt er misschien wel meer gecommuniceerd dan ooit tevoren. Als ouders meerdere kinderen op school hebben, wordt er dan ook heel wat gedeeld. Een overkill aan mails kan voor ergernis zorgen. Of ze worden gemist of niet gelezen. Een app speciaal voor basisscholen biedt dan uitkomst!
Berichten vanuit school op één plek!
Berichten vanuit school, of vanuit een bepaalde klas, kunnen natuurlijk via de mail gestuurd worden. Hebben ouders meerdere kinderen op dezelfde school zitten, dan kan dat behoorlijk wat mails per week of zelfs per dag opleveren. Naast een volle mailbox, bestaat het gevaar dat ouders bepaalde mails missen, niet lezen of niet goed lezen. Dat is natuurlijk jammer. Gelukkig kan dat anders, met een oplossing die schoolberichten scheidt van alle andere mailberichten. En veel scholen maken daar al gebruik van; een school app! Een platform die scholen de mogelijkheid biedt om snel informatie te delen; om op een laagdrempelige manier te communiceren met ouders. Het bespaart tijd, een bericht of foto’s delen gaat eenvoudig en er kunnen zelfs afspraken met ouder ingepland worden. Bijvoorbeeld voor 10-minuten gesprekken. Voor ouders is een dergelijke app handig, omdat ze alle informatie op 1 plek kunnen vinden. Meerdere kinderen kunnen worden toegevoegd in de app.
Kortom; een schoolapp heeft veel voordelen en mogelijkheden en maakt het leven net even een stukje makkelijker!
Schoolapps – de vooroordelen
Toch bestaan er ook nog wat vooroordelen over deze schoolapps. Vooroordelen die wij graag de wereld uit helpen. Want de apps zijn juist ontwikkeld om scholen én ouders te helpen. Om sneller en makkelijker met elkaar te kunnen communiceren. Om betrokkenheid te vergroten en om op een leuke manier te laten zien wat er binnen de schoolmuren gebeurt.
Vooroordeel 1- geen echt contact met elkaar
“Door met een schoolwebsite app te communiceren is er geen echt contact tussen leraar en ouder. En er moet al zoveel digitaal…” Dat is een veel gehoord tegenargument. Maar een schoolapp maakt het contact juist makkelijker en laagdrempeliger. Ook voor ouders om een vraag te stellen, om een afspraak te maken of om te reageren op ideeën. Hierdoor wordt het makkelijk om ‘in het echt’ contact met elkaar te maken.
Vooroordeel 2 – veiligheid van de omgeving
Online veiligheid is altijd een belangrijk onderwerp. Met schoolgegevens moet zorgvuldig omgegaan worden. Misschien kan een schoolapp makkelijk gehackt worden en kan iemand ongemerkt meelezen? Schoolapps werken zeer volgens de geldende AVG-richtlijnen. Privacy waarborgen vinden ze erg belangrijk. Er worden regelmatig updates en veiligheidschecks uitgevoerd, zodat een 100% veilige omgeving wordt gegarandeerd voor bijvoorbeeld het versturen van berichten en het delen van foto’s.
Vooroordeel 3 – wordt veel verwacht
“Met een schoolapp wordt verwacht dat ik elke dag iets deel”. Dat is zeker niet het geval. Ouders ervaren het overall gebruik van de app als erg prettig en vinden het fijn dat ze meer betrokken worden bij het onderwijs van hun kind(eren). Zeker in vergelijking met ‘eerder’, toen er nog geen app gebruikt werd. Het is al heel erg leuk als bijvoorbeeld elke vrijdag een kort weekoverzicht gedeeld wordt met wat foto’s.
Samenvattend kunnen we zeggen dat een schoolapp prettig werkt voor scholen én ouders. Er wordt niet verwacht dat alles gedeeld wordt, maar het biedt een veilig en overzichtelijk platform.