5 dingen die je moet regelen tijdens de zwangerschap

0
875

Tijdens je zwangerschap moet er een hoop geregeld worden. Want hoe zit dat met je zorgverzekering? En wanneer maak je een geboorteplan? Dit zijn 5 belangrijke dingen om te regelen tijdens je zwangerschap.

1: Zorgverzekering

Geef met 8 weken aan je zorgverzekeraar door dat je zwanger bent. De verloskundige zorg vóór, tijdens en na de bevalling wordt vanuit je ziektekostenverzekering gedekt. Hieronder vallen de kosten voor de verloskamer, de verloskundige en de gynaecoloog. Hou er rekening mee dat andere kosten rondom de verloskundige zorg (geneesmiddelen, vervoerskosten, etc.) onder het verplicht eigen risico kunnen vallen.

Daarnaast moet je kind al vanaf de geboorte verzekerd te zijn. Vraag je zorgverzekeraar hoe je je kind kan bijschrijven op jouw polis of die van je partner, en welke optie beter is. Dan hoef je dat na de geboorte niet meer uit te zoeken.

2: Kraamzorg

Regel kinderopvang en kraamzorg uiterlijk in week 8 van je zwangerschap. Sterker, in sommige grote steden is 8 weken zelfs al aan de late kant. Daarom geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. De wachtlijsten worden er immers niet korter op.

Je hebt recht op minimaal 24 uur kraamzorg, maar de standaard is 49 uur. Vraag daarom, ruim voordat je gaat bevallen, bij je zorgverzekeraar hoeveel uren je vergoed krijgt. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan en kun je de kraamzorg goed verdelen over de eerste dagen na je bevalling. Met 34 weken kun je een kraampakket aanvragen bij je verzekeraar.

3: Zwangerschapsverlof

Met 22 weken vraag je zwangerschaps- en ouderschapsverlof aan bij je werkgever. Als moeder in spé heb je, wettelijk gezien, recht op 16 weken verlof. Officieel gezien mag je tot drie weken voor je verlof bij je werkgever melden dat je zwanger bent en wanneer je uitgerekend bent – maar natuurlijk is het netter om dit eerder te doen zodat er tijdig een vervanger geregeld kan worden.

4: Erkenning

Ben je niet getrouwd met je partner en hebben jullie ook geen geregistreerd partnerschap? Dan is je partner niet automatisch de officiële vader van jullie kindje en dien je erkenning aan te vragen bij de gemeente. Tijdens de zwangerschap kun je bij elke gemeente erkenning van de ongeboren vrucht aanvragen, dit kun je in week 24 doen.

5: Geboorteplan

Maak in week 30 tijd vrij om een geboorteplan te schrijven. Dit plan bestaat uit één tot twee A4’tjes waarin je opschrijft wat je wensen, behoeften en voorkeuren voor de bevalling zijn. Doe dit kort en puntsgewijs zodat zorgverleners het snel kunnen lezen. Denk aan zaken als medische ingrepen en pijnbestrijding. Bespreek je geboorteplan ruim van tevoren met je partner, doula of een andere vertrouwenspersoon die bij de bevalling zal zijn.