Het is één van de mooiste tijden van het leven: het kopen van je eerste huis. Een huis kopen laat zien dat je financieel stabiel genoeg bent om het te betalen en brengt daarnaast ook nog eens een hele hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Toch kijken veel mensen erg uit naar het moment dat zij een huis kunnen kopen. Wat is hier eigenlijk voor nodig?

Stap 1: budget

Allereerst is het belangrijk om een budget op te stellen, om duidelijk te hebben hoe veel er kan worden uitgegeven aan een huis. Ook moet er een hypotheek worden afgesloten, samen met alles wat daar bij komt kijken. Wil je je maximale hypotheek berekenen? Dat kan makkelijk online gebeuren! Bij het afsluiten van een hypotheek komen er al veel verschillende dingen kijken, zoals hypotheekrente, waarvan je de laagste wil hebben, renteperiodes en de grootte van de lening. Om deze dingen allemaal correct uit te rekenen, is het wel handig om alle geldzaken op orde te krijgen. Kijk naar je inkomen en eventuele schuld, bijvoorbeeld van de studie, om te weten hoeveel er geleend kan worden.

Stap 2: het zoeken

Dan komt de leukste stap van pas: het zoeken naar een nieuw huis. Het kan zeker wel moeilijk zijn. Om de speurtocht iets makkelijker te maken, kan er een lijst opgesteld worden van dingen die een huis moet hebben of kan krijgen. Het is natuurlijk mogelijk om een huis te renoveren nadat het gekocht is, dus neem dit zeker mee. Misschien wil je een grote tuin, een moderne keuken of een leuk balkonnetje: al deze specificaties kunnen helpen om sneller een huis te vinden. Natuurlijk is en woonplek ook niet onbelangrijk. Let er wel op dat er geen tunnelvisie ontstaat. Het moet niet zo zijn dat iemand zo gefocust is op het hebben van één bepaalde specificatie dat alle (goede) huizen die dit niet hebben, meteen worden weg geklikt.

Vind jij zoeken naar een nieuw huis echt geen leuk werk? Dan kan er natuurlijk een makelaar ingezet worden. Het kost een beetje, maar het brengt wel een hele hoop tijd met zich mee.

Wanneer er een paar leuke huizen zijn gevonden, is het tijd om deze fysiek te zien, als dit mogelijk is. Let bij het bezichtigen van het huis op hoe het huis er nu uitziet, maar ook op de mogelijkheden waarin het huis omgetoverd kan worden. Wanneer je het perfecte huis gevonden hebt, is het tijd om een bod te doen en wordt het tijd om te wachten.

Stap 3: het huis gekregen

Als het bod geaccepteerd is, moet er nog een paar dingen gedaan worden voordat het huis gebruikt kan worden. Allereerst moet het onderzocht worden, om te kijken of alle infrastructuur wel up-to-date is. Daarnaast moet er ook gecheckt worden met de bank dat het huis kan functioneren als onderpand voor de hypotheeklening. Klopt dit allemaal? Dan kan er een krabbel worden gezet op het contract en kan er gestart worden met inrichten en wonen!

Klaar om een nieuw huis te kopen?