Voorafgaand aan de seksuele activiteit, kan een vrouw zich beschermen door een flexibele vrouwencondoom in haar vagina of anus te stoppen. Zowel zwangerschap als SOA's zijn met behulp van dit condoom te voorkomen. Bij juist gebruik hebben vrouwencondooms een uitvalpercentage van slechts 5% en zijn ze voor 95% effectief in het voorkomen van conceptie. Om het vrouwencondoom te maken, wordt er polyurethaan gebruikt; een dun en duurzaam materiaal. Een recentere en goedkopere vrouwencondoom wordt gemaakt van nitril.

Zwangerschap kan worden voorkomen door het gebruik van een vrouwencondoom

Het vrouwencondoom voorkomt ook seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals HIV. Het is echter niet zo effectief in vergelijking met de mannelijke condooms. De condooms voor mannen zijn er in meerdere soorten. Er is zelfs een mannen condoom met smaak in de winkel te vinden. Maar waarom gebruiken mannen vaker condooms dan vrouwen en wat zijn de voor- en nadelen van vrouwencondooms?

De vaginale condooms hebben de perfecte maat

Elk uiteinde van een vrouwencondoom heeft een ring. De baarmoederhals wordt beschermd door deze rubberen ring die vaginaal wordt ingebracht en over de opening schuift. Daarmee lijkt het alsof de andere ring ook beschikbaar is, hoewel deze andere ring aan de buitenkant van de vagina zit en de vulva verbergt. 

Daarnaast is dit vrouwencondoom veilig te gebruiken; zelfs tijdens de zwangerschap en na de bevalling voelt het condoom comfortabel aan. Ook biedt een vrouwencondoom bescherming tegen zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Hiervoor hoeft geen mannelijk condoom gebruikt te worden. 

Voorkomt het gebruik van een inwendig condoom seksueel overdraagbare aandoeningen?

Ja! Het gebruik van een inwendig condoom is niet alleen een effectieve methode van anticonceptie, maar het voorkomt eveneens de verspreiding van SOA’s. 

In vergelijking met de traditionele uitwendige (mannelijke) condooms, hebben inwendige vrouwencondooms nog andere voordelen. Tot 8 uur voordat je seks hebt, kun je deze condoom inbrengen. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. 

Omdat sommige mensen allergisch zijn voor latex, de stof waar de meeste condooms van gemaakt worden, is het gebruik van een vrouwencondoom een goed alternatief. Dit komt omdat een vrouwencondoom niet van latex is gemaakt en hierdoor dus geen irritatie veroorzaakt. 

Sommige mannen geven de voorkeur aan inwendige condooms omdat ze groter zijn dan uitwendige. De pennis heeft hierdoor meer ruimte om uit te zetten, waardoor een man makkelijker de erectie kan behouden. Het terugtrekken van een partner na het klaarkomen, is niet nodig als je een inwendig condoom gebruikt, omdat het geen erectie vereist om te blijven zitten. Wel zo fijn!

Vrouwencondooms zien er anders uit dan mannencondooms

Vrouwencondooms zien er uit als zakjes en hebben aan beide uiteinden een buigzame ring. Het condoom wordt in de vagina vastgezet door de ring aan het open uiteinde in te brengen. Bij seksuele activiteit komt het open uiteinde van de ring niet in de vagina.

Ondanks het feit dat een vrouwencondoom tot 8 uur voor de seksuele activiteit omgedaan kan worden, mag het maar één keer gebruikt worden. Na dit eenmalige gebruik, moet het vrouwencondoom snel verwijderd worden. 

 

Weetjes over vrouwencondooms!