Kinderen spelen, klauteren en klimmen het liefst de hele dag. En met vriendjes of vriendinnetjes is dat natuurlijk het leukste. Meestal gaat het goed maar er zijn ook wel eens van die momenten dat het er net even iets te hard aan toe gaat of dat je kind na een klimpartij valt en net ongelukkig terecht komt. Een ongeluk immers in een klein hoekje en dat laten onze kinderen ons keer op keer weer ondervinden. Meestal komen ze er zonder kleerscheuren en met alleen wat schaaf plekken vanaf maar wat nou als het wel echt een keer mis is. Wat nou als er bijvoorbeeld een stukje tand is afgebroken? Wat moet je daar dan aan doen?

Melktand of volwassenentand?

Zoals je misschien nog wel van je oudere kind weet of van jezelf hebben we niet meteen onze volwassentanden. Kinderen beginnen altijd met een aantal melktanden en vanaf een jaar of 5 gaan deze tanden wisselen naar volwassentanden. Als een melktand beschadigd raakt of er breekt een stukje af is dat niet zo erg. Deze tand wordt namelijk toch nog gewisseld. Een tandarts zal bij deze tand dan ook niet zo snel actie ondernemen. Ze zullen de tand misschien iets bijslijpen maar zelden zullen ze de tand repareren. Is het echter al een volwassentand waar een stukje vanaf is gebroken? Dan wordt het een heel ander verhaal. Een volwassentand valt namelijk niet meer uit en kan zichzelf ook niet helen. Hiervoor zul je dus echt een bezoekje moeten brengen aan de tandarts. Dit dien je het liefst zo snel mogelijk te doen nadat de tand is afgebroken. Niet omdat het ontzettend zeer doet en onhandig is maar ook voor het mooiste resultaat

Een afgebroken tand repareren

Als de volwassentand van je kind is afgebroken dan moet je dus zo snel mogelijk een afspraak maken. Het liefste nog binnen 24 uur. In het weekend wordt dit misschien wat lastig maar daarvoor bestaat de spoedtandarts. Er zit bijvoorbeeld een spoedtandarts in Amsterdam waar je ook in het weekend terecht kunt. Bij de tandarts of spoedtandarts zullen ze de afgebroken tand beoordelen en kijken hoe ze de tand het beste kunnen repareren. Hebben jullie het stukje tand dat is afgebroken nog bewaard? Dan kunnen ze deze in sommige gevallen terugplaatsen. Zo niet, dan kiezen ze er vaak voor om te herstellen met composiet of om de tand bij te slijpen mocht het om een heel klein hoekje gaan.

We hopen natuurlijk niet dat het je overkomt maar je kan maar beter voorbereid zijn.

Wat te doen bij een tandongeval?