Opgegroeid met videogames

Zelf ben ik geboren in de jaren tachtig. Dit betekent dat ik ben opgegroeid met videogames en computers en dat vroeg in mijn puberteit het internet zich begon te ontwikkelen. In mijn jeugd speelde ik dan ook graag videospelletjes op de Nintendo en op de computer. Maar buiten spelen was ook nog altijd iets wat ik heel veel deed. Er woonde meerdere andere kinderen in mijn straat en we hadden een plein achter ons huis. In de zomer gingen ik en mijn broer dan ook elke avond naar buiten om te spelen. We deden dit vele jaren en hebben er heel veel plezier aan gehad. Tijdens de middelbare school was er wel een periode waar mijn jongere broer verslaafd raakte aan een computerspel en bijna alleen nog maar binnen zat om het te spelen.

De reden dat ik hierover vertel is omdat ik wil praten over mijn eigen kinderen en computers en smartphones. Nu ik zelf ouder ben is het de vraag wanneer ik mijn eigen kinderen smartphones geef en hoe vaak ik ze op de computer laat spelen. Het is belangrijk voor kinderen dat ze buiten spelen en met andere kinderen spelen in het echte leven. Niet dat ze de hele dag achter de computer naar een scherm staren of op de telefoon of Ipad zitten. De hele dag naar een monitor kijken is ongezond.

Op welke leeftijd een telefoon

Natuurlijk mogen mijn kinderen best af en toe videospelletjes spelen op de computer maar ik limiteer ze naar ongeveer een of twee uur per dag. Daarnaast gaan we veel samen naar buiten en zijn we ook op een soortgelijke plek gaan wonen waar er een plein met een speelpark is achter ons huis.

Wanneer gaat om het krijgen van telefoons heb ik samen met mijn vrouw afgesproken dat ze deze pas krijgen als ze veertien zijn. Op deze manier hopen we dat ze niet te verslaafd raken aan de verschillende sociale media apps die tegenwoordig beschikbaar zijn. Deze apps worden namelijk expliciet gemaakt om verslavend te zijn en dat is voor kinderen natuurlijk niet goed. Desondanks willen we wel dat ze in noodsituaties kunnen bellen dus daarom hebben ze ouderwetse mobiele telefoons die voornamelijk voor bellen gebruikt worden. We hebben ook afspraken gemaakt met de andere ouders van de kinderen op de basisschool. Deze ouders geven ook hun kinderen nog geen smartphones. Op die manier zullen de kinderen niet jaloers op elkaar worden.

Je kinderen en de computer