Wellicht heb je als klein kindje altijd gedroomd van het iconische huis compleet met grote tuin en prachtige omgeving waar jouw gezinnetje zorgeloos kan opgroeien. De realiteit is echter niet altijd zo rooskleurig. Bovendien kan jouw voorkeur nu je inmiddels ouder bent aanzienlijk veranderd zijn. Vroeger dacht ik altijd in een ontzettend groot huis te willen wonen zodra ik eenmaal een gezin ging stichten. Daar ben ik echter helemaal van teruggekomen. Ik woon gezellig met mijn gezinnetje in een appartement. Het kan soms wel wat aan de krappe kant zijn, maar knus is het zeker! Daarom staat mijn blog vandaag in het teken van wonen in een appartement als familie.

Tactisch omgaan met ruimte

Niet alle appartementen zijn even groot. Dat is voor een stelletje niet altijd een probleem. Voor een gezin zijn bepaalde appartementen echter niet te doen. Die zijn simpelweg veel te klein. Wanneer je een geschikt appartement hebt gevonden, dan is het een kwestie van tactisch omgaan met de ruimte. Hoe ga je bijvoorbeeld de slaapkamers verdelen? Moeten de kinderen er eentje delen en hoe handig is dat?

Daarnaast zijn planken, kastjes en andere slimme opbergers jouw grootste vriend. Met dit soort handige spullen creëer je in een handomdraai aanzienlijk meer ruimte. Uiteraard kun je niet elke kamer volstouwen met planken of kasten. Waak ervoor dat je niet te ver doorslaat en jouw appartement straks meer uit opbergers bestaat dan uit leefruimte. Een woning (hoe groot of klein dan ook) is uiteraard bedoeld om in te leven!

Concrete afspraken volgen

Een andere manier waarop ik het gezellig houd in het appartement met onze familie? We hebben duidelijk afspraken. Een deel daarvan zijn al voor ons bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de reglementen van het VvE Beheer Amsterdam. Die heb ik vervolgens aangevuld met wat regels voor ons als gezin. Denk bijvoorbeeld aan speeltijd op de gameconsoles, maar ook tot hoe laat ze buiten mogen spelen of herrie mogen maken. Uiteraard wordt niet elke regel even netjes opgevolgd, maar door concrete afspraken te maken weet iedereen wel waar hij/zij aan toe is.

Gratis uitjes inplannen

Mijn laatste dikke tip die ik je mee wil geven? Zorg ervoor dat je in de schoolvakanties genoeg activiteiten plant. Niets is zo irritant als kinderen in huis die zich kapot vervelen. Deze activiteiten hoeven overigens niet altijd geld te kosten. Door een beetje goed te zoeken in Google kom je al gauw tot de ontdekking dat er ook genoeg gratis uitjes zijn die je kunt inplannen. Een wandeling over de kerstmarkt kost bijvoorbeeld niets, totdat je iets bij de kraampjes koopt. Bang dat je toch te veel uitgeeft? Stel dan voor jezelf een budget en neem dit bijvoorbeeld contact mee. Dan kun je nooit buiten het beoogde bedrag gaan!

Als familie in een appartement