Als je net op jezelf gaat is het soms even schrikken geblazen over hoe duur het nou eigenlijk is. Opeens ben je verantwoordelijk voor je eigen gas, water, licht en boodschappen doen blijkt ook duurder dan verwacht. Zeker met een studentenbudget kan het zijn dat je het einde van de maand maar net redt, want feestjes, uit eten en af en toe shoppen horen er natuurlijk gewoon bij. In deze blog geef ik je een aantal tips die ik zelf gebruik om geld te besparen waar kan. Of je nou net op jezelf bent of gewoon wat geld wilt besparen. 

Energiekosten

Het grootste deel van je vaste lasten gaat, naast de huur of hypotheek, meestal naar gas, water en licht. Een elektriciteitsrekening kan onnodig hoog oplopen. Ga daarom altijd voor elektrisch apparatuur met een hoge duurzaamheid klasse die tevens zuinig is. Ook zijn apparaten die vaak in het stopcontact worden gelaten een onnodige kostenpost. Denk hierbij aan een koffiezetapparaat of verlengsnoeren. Schrik je dus elke maand van een hoge rekening? Ga bij alle elektrische apparaten na of het gebruik hiervan zuiniger kan door eventuele vervanging. Bij de intrek van mijn huis beschikte ik over systeemplafond met daarin halogene lampen. Na een hoog eerste energierapport heb ik besloten deze lampen te verwisselen voor led panelen systeemplafond. Led lampen zijn een stuk zuiniger dan halogene lampen. Buiten het feit dat deze led lampen zuiniger zijn, gaan ze ook nog langer mee. Extra winst in de toekomst dus. 

Aanbiedingen

Bijna elke winkel heeft wekelijks aanbiedingen, en het loont om deze in de gaten te houden. Het gaat dan vooral over aanbiedingen van producten waarvan je weet dat je ze sowieso nodig gaat hebben. denk hierbij aan tandpasta, deodorant of je favoriete shampoo. En niet alleen op het gebied van verzorging, maar ook voedsel is goed in te slaan. Komt er dus een goede actie voorbij met middelen die jij regelmatig gebruikt? Sla deze in en bouw een voorraad op. Als je toch krap bij kas zit aan het einde van de maand heb je je in ieder geval die zorg niet meer. 

Boodschappen

Bij het doen van de boodschappen zijn er een aantal tips die je kunnen helpen bij het besparen van geld. Met stipt op nummer 1 staat de regel: niet naar de supermarkt met trek. Het is algemeen bekend dat je wanneer je dit wel doet je met onnodig veel eten en snacks terugkomt, niet nodig. Een andere, goede werkende tip is om 1 keer per week boodschappen te doen. Maak vooraf een lijstje met wat je van plan bent te gaan eten de aankomende week en wat je daarbij nodig hebt. Je zult zien dat je veel minder haalt dan wanneer je per dag boodschappen haalt, en toch zal je met een goede planning genoeg in huis hebben. 

Makkelijk besparen doe je met deze tips